(+357) 22314800, 22496328, 99606622

Γιατί να κάνουμε τακτικά check up;

Γιατί μας βοηθούν να εντοπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα το αντιλαμβανόμασταν. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνουμε σημαντικά θέματα υγείας και δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό να δεχθεί μια πιο ήπια θεραπεία και εξασφαλίζουμε καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Η πρόληψη, δηλαδή η έγκαιρη διάγνωση θα μειώσει τις πιθανότητες το πρόβλημά μας να διογκωθεί και θα μας προφυλάξει και από μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Και μην ξεχνάτε, όταν θα υπάρξουν συμπτώματα ίσως να είναι αργά! Μπορεί να έχουν σαν συνέπεια ανεπανόρθωτες βλάβες ή δια βίου θεραπείες. Το ετήσιο check-up, προλαμβάνει και σώζει.

Με την πρώτη λοιπόν κατάλληλη ευκαιρία (προαιρετικά – ρωτήσετε το γιατρό για όποιες ανησυχίες ή προβληματισμούς έχετε σχετικά με τα θέματα υγείας που σας αφορούν) κλείστε ραντεβού για το ετήσιο check up σας

Η αξία της πρόληψης

Όλοι ξέρουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έγκαιρη διάγνωση ορισμένων παθήσεων οδηγεί στην άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Μπορεί να αισθάνεστε καλά αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιάζετε κάποια παθολογικά προβλήματα, ή να αγνοείτε κάποια συμπτώματα/μηνύματα που καθημερινά σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Ένα check up θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημαντικά προβλήματα υγείας, να τα αντιμετωπίσετε πριν καν εκδηλωθούν και να διατηρήσετε την καλή υγεία σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

O Συστηματικός προληπτικό ιατρικός έλεγχος, τα γνωστά μας check ups, έχουν στόχο τον προσδιορισμό της γενικής κατάστασης της υγείας και κυρίως την έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων νοσημάτων, πριν αυτά εκδηλωθούν.

Τα τακτικά ιατρικά γενικά check ups, θα σας βοηθήσουν να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις, για αυτό δεν θα πρέπει να τα παραλείπετε.

Υπολογίζεται ότι αν κάποιος πραγματοποιεί συστηματικά ιατρικά check ups, μπορεί να κερδίσει έως και 5 χρόνια ποιοτικής ζωής.

Ανάλογα την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, αλλά και την κληρονομικότητα οι κίνδυνοι υγείας μπορεί να διαφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός με ξεχωριστές ανάγκες σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτου φύλλου, ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων και οι πιο συχνές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός ετήσιου check up είναι:

 • Γενική αίματος: ελέγχει τυχόν αιματολογικές διαταραχές, όπως αναιμία, διαταραχές των λευκών αιμοσφαιρίων (ανοσοποιητικό σύστημα) και των αιμοπεταλίων (πήξη του αίματος)
 • ΤΚΕ: Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών αίματος
 • Σάκχαρο: έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη
 • Ουρία και Κρεατινίνη: ελέγχει τη νεφρική λειτουργία
 • Τρανσαμινάσες, γGT: ελέγχει την ηπατική λειτουργία
 • Χοληστερίνη, Χοληστερόλη, HDL-καλή χοληστερίνη, LDL – κακή χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια: έλεγχος λιπιδαιμικού προφίλ
 • Ουρικό οξύ: έλεγχος για υπερουρικαιμίας
 • Γενική ούρων: ελέγχει τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι γυναίκες είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάνε το τεστ Παπανικολάου και την ετήσια μαστογραφία, ενώ οι άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα πρέπει να ελέγχουν μια φορά τον χρόνο τον προστάτη τους.

Σχετικά με το ερώτημα για το πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος, η απάντηση είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο, τόσο αποδοτικότερος αναμένεται να είναι.

Πρακτικά, οι περισσότερες ιατρικές ενώσεις συνιστούν επανάληψη μια φορά τον χρόνο, ενώ η προτεινόμενη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος την διαδικασία είναι μετά τα 40.

Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο παθολογικών προβλημάτων, λόγω κληρονομικής προδιάθεσης ή άλλων αιτιών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία των check up μπορεί να πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.

Σε γενικές γραμμές η πρόταση της ιατρικής κοινότητας για την διεξαγωγή των περιοδικών check up, είναι:

 • Για τις ηλικίες 19-40 ετών: επανάληψη ανά 5 έτη
 • Για τις ηλικίες 40-65 ετών: επανάληψη ανά 1-3 έτη
 • Για τις ηλικίες άνω των 65 ετών: ετήσιος ιατρικός έλεγχος

Και μην ξεχνάτε ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε την υγεία σας είναι ο σωστός τρόπος ζωής.

Καλό θα είναι σε κάθε ηλικία να αποφεύγετε το κάπνισμα, να ακολουθείτε μια σωστή και υγιεινή διατροφή και φυσικά να ασκείστε.

Εμείς στο Frixos Lab έχουμε σχεδιάσει διάφορα πακέτα check up, ώστε ανάλογα την ηλικία σας, το ιατρικό σας ιστορικό αλλά και την κληρονομικότητά σας να σας προτείνουμε την κατάλληλη λύση με βάση τις ανάγκες σας.

Σας περιμένουμε να προστατέψουμε μαζί την υγεία σας, πραγματοποιώντας το check up που θα επιλέξετε!

Γραφτείτε στο Frixos Loyalty Club

Γίνετε μέλος στο Frixos Loyalty Club για να απολαμβάνετε
μοναδικές προσφορές και να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές και τα νέα μας.

Το Εργαστήριο FRIXOS LAB

Γνωρίστε το εργαστήριο μας και τις υπηρεσίες υψηλού
επιπέδου που προσφέρει. Σας περιμένουμε σε ένα σύγχρονο και φιλικό χώρο!

Χρειάζομαι εξετάσεις

Αν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε κάποια εξέταση, μην καθυστερείτε. Φροντίστε για την υγεία σας, μην παραλήπετε τις εξετάσεις σας ή τα Check up σας. Kαλέστε μας σήμερα για να κλείσουμε ραντεβού για τις εξετάσεις σας.