(+357) 22314800, 22496328, 99606622

Τροφική δυσανεξία, ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά, και ταλαιπωρεί στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο κόσμο ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να πάσχουν από δυσανεξία σε κάποιες τροφές και να μην το γνωρίζουν καν.

Γνωρίζετε που οφείλονται οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, τα φουσκώματα και οι πόνοι στο στομάχι ή στην κοιλιά, η χρόνια κούραση, τα προβλήματα δυσκοιλιότητας, οι δερματικές παθήσεις, οι μυαλγίες ή ακόμα και το άσθμα;

Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, για όλα αυτά τα προβλήματα η αιτία μπορεί να βρίσκεται στην κατανάλωση «υγιεινών» και αγαπημένων τροφών, τις οποίες, δυστυχώς, ο δικός σας οργανισμός δεν ανέχεται και αντιδρά αρνητικά με διάφορους τρόπους.

Τι είναι τελικά η Τροφική Δυσανεξία;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο όρος δυσανεξία σημαίνει μη ανεκτικότητα σε κάτι. Άρα, Τροφική Δυσανεξία σημαίνει μη ανεκτικότητα του οργανισμού σε συγκεκριμένα φαγητά, φρούτα, λαχανικά ή και γλυκά.

Πιο αναλυτικά, τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού που προκαλείται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Την τροφή αυτή ο οργανισμός αδυνατεί να την δεχτεί, να την απορροφήσει, να την αφομοιώσει ή να την μεταβολίσει. Την αντιμετωπίζει ως «εχθρική» και «βλαβερή», με συνέπεια την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπολογίζεται ότι ο μισός περίπου πληθυσμός παγκόσμια (40-50%) υποφέρει από Τροφική Δυσανεξία.

Και γιατί αυτές οι τροφές αντί να μας κάνουν καλό μας προκαλούν προβλήματα;

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει. Αν και η διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην διατήρηση της καλής υγεία, το διαιτολόγιο έχει εμπλουτισθεί με νέες τροφές, με πρόσθετες χημικές ουσίες και νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών. Οι τροφές δεν είναι πλέον τόσο αγνές και αθώες και κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Η βεβαρημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την συστηματική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων βλαβερών ουσιών στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, τις λάθος διατροφικές συνήθειες επιδεινώνουν την κατάσταση.
Ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά ταλαιπωρείται, ενώ πλέον δυσκολεύεται να απορροφήσει και να αφομοιώσει τις τροφές.

Για να αυτοπροστατευτεί αντιδρά, δεν «ανέχεται» κάποιες ουσίες και έτσι να προκαλείται η Τροφική Δυσανεξία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας σε τροφές;

Η τροφική δυσανεξία δεν είναι μια ασθένεια που αναγνωρίζεται εύκολα. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά σωματικά συμπτώματα είναι:

  • Στομάχι ή έντερα: Ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια μετά το φαγητό, κολικοί, δυσπεψία.
  • Κεφάλι: Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, λιποθυμία, αίσθηση αδυναμίας, ακόμη και αϋπνία.
  • Καρδιά: Ταχυκαρδία και δυνατοί χτύποι καρδιάς.
  • Πνεύμονες: Άσθμα, βραχνάδα, απόφραξη των βρόγχων.
  • Δέρμα: Εξανθήματα, εκζέματα, φλεγμονές, ωχρότητα, νευροδερματίτιδα, ακόμα και ψωρίαση.
  • Μάτια, αυτιά, μύτη, λαιμός: Καταρροή, βουλωμένη μύτη ή συνάχι, δακρυσμένα μάτια, ωταλγία, βούισμα αυτιών, αίσθηση βάρους στα αυτιά, συχνές ωτίτιδες, φαγούρα στα αυτιά, στον λαιμό ή στο στόμα, χρόνιος βήχας, άφθες, ιγμορίτιδα.

Επιπλέον, συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να είναι η γενική αδυναμία, δηλαδή η χρόνια κόπωση και η νωθρότητα ή οι μυαλγίες, οι πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και το πρήξιμο χεριών και ποδιών.

Τα βασικά ψυχικά συμπτώματα της δυσανεξίας είναι: αίσθημα φόβου ή πανικού κατάθλιψη, επιθετικότητα, λήθαργος, υπερκινητικότητα, δυσκολία στην συγκέντρωση ή την ομιλία.

Πώς εντοπίζεται και πώς αντιμετωπίζεται η τροφική δυσανεξία;

Οι τροφές που καθημερινά προσλαμβάνει ένας οργανισμός είναι πολλές και άρα πολλά είναι τα πιθανά αίτια της τροφικής δυσανεξίας, γεγονός που καθιστά την ανίχνευσή της εξαιρετική δύσκολη και χρονοβόρα.

Για τον εντοπισμό της και τον ακριβή προσδιορισμό των τροφίμων που την προκαλούν είναι απαραίτητες ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, όπως το FoodPro Test Microarray IgG.

Παράλληλα με ειδικές εξετάσεις αίματος μπορεί να γίνει έλεγχος για δυσανεξία ή αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές.

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να κάνετε κάθε είδους εργαστηριακής εξέτασης αίματος, προκειμένου να εντοπίσετε τα αίτια της τροφικής δυσανεξίας που σας ταλαιπωρεί.

Για την αντιμετώπισή της η διαδικασία είναι απλή. Εφόσον γνωρίσετε την τροφή που σας προκαλεί το πρόβλημα θα πρέπει απλά να την αποφεύγετε. Με την απομάκρυνση της συγκεκριμένης τροφής από την ζωή σας, ο οργανισμός ξαναβρίσκει σταδιακά την υγεία και ισορροπία του και σταδιακά ανασυγκροτείται.

Γραφτείτε στο Frixos Loyalty Club

Γίνετε μέλος στο Frixos Loyalty Club για να απολαμβάνετε
μοναδικές προσφορές και να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές και τα νέα μας.

Το Εργαστήριο FRIXOS LAB

Γνωρίστε το εργαστήριο μας και τις υπηρεσίες υψηλού
επιπέδου που προσφέρει. Σας περιμένουμε σε ένα σύγχρονο και φιλικό χώρο!

Χρειάζομαι εξετάσεις

Αν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε κάποια εξέταση, μην καθυστερείτε. Φροντίστε για την υγεία σας, μην παραλήπετε τις εξετάσεις σας ή τα Check up σας. Kαλέστε μας σήμερα για να κλείσουμε ραντεβού για τις εξετάσεις σας.